Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Μας συγκίνησε ο Δημήτρης Κανέλλος, ερμηνεύοντας Άλκη Αλκαίο

Γράφει η Αρετή Κοκκίνου

Αφορμή για τα γραφόμενα σχετικά με την ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο «Όσα ονειρευτήκαμε» του Δημήτρη Κανέλλου ήταν η ομότιτλη παράσταση, που είχα τη χαρά να παρακολουθήσω προς το τέλος του Φεβρουαρίου στη "Σφίγγα", βραδιά που ευτυχώς ο ... κορωνοϊός δεν πρόλαβε να ακυρώσει.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι περάσαμε όμορφα, σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, ακούγοντας ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον μεγάλο εκλιπόντα ποιητή, Άλκη Αλκαίο. Τα τραγούδια αποδόθηκαν με πολύ προσεγμένη αισθητικά μουσική άποψη, στην οποία συνεισέφεραν εκλεκτοί μουσικοί: Οι προεξάρχοντες Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά και Μανόλης Ανδρουλιδάκης στην κιθάρα, ο Σταύρος Καβαλιεράτος στο μπάσο και ο Μιχάλης Ατσάλης στην κιθάρα και το μπουζούκι.

Σημαντικό στιγμιότυπο και αφορμή της παράστασης ήταν τα νέα τραγούδια σε ανέκδοτους στίχους του Άλκη Αλκαίου, που η ακρόασή τους με έκανε να γράψω αυτό το κείμενο, κυρίως όχι ως περιγραφή εντυπώσεων μιας παράστασης αλλά ως αναφορά σε μία δισκογραφική δουλειά ιδιαίτερης σημασίας, για μια σειρά από λόγους.

Ο πρώτος λόγος φυσικά αφορά στο κεντρικό πρόσωπο της δουλειάς, εκτός από τον ίδιο τον ερμηνευτή. Είναι ο ποιητής που, έχοντας φύγει από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2012, ακόμα είναι ανάμεσά μας, όπως και όλοι οι αγαπημένοι δημιουργοί. Η παρακαταθήκη που άφησε περιλαμβάνει και τραγούδια που είδαν το φως, μετά το θάνατό του. Ήταν πέρυσι το χειμώνα που πήρα μια όμορφη συνέντευξη από τον Παντελή Θαλασσινό με αφορμή τα “12+1 Ηλιοτρόπια” του, με 12 μελοποιημένους στίχους που είχε εμπιστευτεί ο Άλκης Αλκαίου στον Παντελή και τη συγκινητική ιστορία που τους περιέβαλλε.

Το συναισθηματικό βάρος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, καθώς ο συνθέτης δύο τραγουδιών από το «Όσα ονειρευτήκαμε», το ομώνυμο και το «Αλητάκι» δεν είναι άλλος από τον Θάνο Μικρούτσικο, που μελοποίησε τους στίχους, προορίζοντάς τους για τον συγκεκριμένο ερμηνευτή.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο θέλησα να γράψω γι' αυτή τη συλλογή τραγουδιών επικεντρώνεται στον ίδιο τον ερμηνευτή. Ήταν η πρώτη φορά που είδα τον Δημήτρη Κανέλλο ζωντανά, πέρα από κάποια βίντεο, όπου τον είχα παρακολουθήσει. Λιτή σκηνική παρουσία και εκφραστική φωνή, με σεβασμό στο υλικό που υπηρετεί. Δεν είναι τυχαία η εμπιστοσύνη που του έδειξαν επώνυμοι δημιουργοί και μουσικοί. Πλεόν συχνά τείνουμε να δίνουμε σημασία σε σκηνικούς και επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς και όχι στην συνεπή και συναισθηματικά πειστική ερμηνεία, χωρίς φανφάρες, που θα έπρεπε να είναι το βασικό ζητούμενο.

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η δουλειά περιλαμβάνει 2 νέα τραγούδια του μέγιστου και συνεχώς μάχιμου Θύμιου Παπαδόπουλου, o οποίος υπογράφει και τη μουσική επιμέλεια της παραγωγής. Οι τίτλοι τους “Παλιό Σημάδι” και “Στίγμα” (το δεύτερο σε στίχους του Γρηγόρη Λιάρου, αδελφού του Άλκη Αλκαίου). Από αυτά το “Παλιό Σημάδι”, σε πιο σύγχρονο ύφος είναι το προσωπικό μου “αγαπημένο” από τη δουλειά αυτή.

Το σύνολο των 5 νέων τραγουδιών σε στίχους Άλκη Αλκαίου συμπληρώνεται με μια σύνθεση του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, με τίτλο “Του Παράδεισου Ο Δρόμος”.

Η συλλογή των τραγουδιών περιλαμβάνει επίσης επανεκτελέσεις τραγουδιών σε στίχους Άλκη Αλκαίου από γνωστές, παλαιότερες δουλειές του Θάνου Μικρούτσικου και του Μίλτου Πασχαλίδη, πάντα με την εγγυημένης αισθητικής ενορχηστρωτική φροντίδα του Θύμιου Παπαδόπουλου.

-Ο δίσκος «Όσα ονειρευτήκαμε» κυκλοφορεί από τη "ΜΙΝΟS EMI, a Universal Company".

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Μας συγκίνησε ο Δημήτρης Κανέλλος, ερμηνεύοντας Άλκη Αλκαίο
    Μας συγκίνησε ο Δημήτρης Κανέλλος, ερμηνεύοντας Άλκη Αλκαίο
    Μας συγκίνησε ο Δημήτρης Κανέλλος, ερμηνεύοντας Άλκη Αλκαίο
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

    Πέθανε η Άλκη Ζέη

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Νίκος Ξυλούρης- Τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο» από τον ΜΕΤΡΟΝΟΜΟ

    Kυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος η δεύτερη, συμπληρωμένη έκδοση του βιβλίου «Νίκος Ξυλούρης - Τραγουδάμε...

    Συνέχεια

    Mε αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο ανοίγει φέτος το Ηρώδειο

    Tρεις σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις στο Ηρώδειο θα κάνει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ...

    Συνέχεια

    ΕΡΤ: Στήριξη με 4,3 εκ. ευρώ σε καλλιτέχνες

    Η ΕΡΤ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 18 Μαϊου σειρά δράσεων για την έμπρακτη στήριξη των Ελλήνων καλλιτεχνών που αδυνατούν να εργαστούν...

    Συνέχεια

    Νέα παράσταση διαμαρτυρίας των Καλλιτεχνικών Σωματείων στο Υπουργείο Πολιτισμού

    «Ο αγώνας μας μπορεί να νικήσει αν είναι οργανωμένος. Όλοι μαζί, ακόμα πιο συσπειρωμένοι στα Σωματεία μας, ακόμα πιο οργανωμένοι...

    Συνέχεια

    H συγκέντρωση των καλλιτεχνών στο Σύνταγμα- Ο απόηχος με το βλέμμα στο αύριο

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός Χρέος μου θεώρησα τη...

    Συνέχεια

    Στη Βουλή τα καλλιτεχνικά σωματεία την Πέμπτη 7 Μαϊου

    Kινητοποίηση στη Βουλή οργανώνουν τα καλλιτεχνικά σωματεία την Πέμπτη 7 Μαϊου στις 12 η ώρα το μεσημέρι. Πιο συγκεκριμένα...

    Συνέχεια

    Ξαρχάκος για Μενδώνη: «Η κυρία διακατέχεται από ένα σύνδρομο που εγώ το λέω βλαπτική έπαρση»

    Κατακεραύνωσε ο εμβληματικός Σταύρος Ξαρχάκος την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, καθώς και την πολιτική...

    Συνέχεια

    Προσωρινό «Όχι» σε Φεστιβάλ και συναυλίες σύμφωνα με το πλάνο άρσης των μέτρων

    Από τη Δευτέρα 4 Μαϊου η χώρα επιστρέφει στη νέα πραγματικότητα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος...

    Συνέχεια

    «Να ενισχυθούν οι Έλληνες Δημιουργοί και Δικαιούχοι Δικαιωμάτων»-Επιστολή ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ προς τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια Υπουργεία

    Την ενίσχυση των απασχολούμενων στον μουσικό κλάδο, ο οποίος πλήττεται περισσότερο από όλους αυτόν τον καιρό, ζητά με επιστολή της προς τον...

    Συνέχεια

    Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έδωσε συναυλία πάνω σε φορτηγό, διασχίζοντας το κέντρο της Αθήνας

    Μια διαφορετική συναυλία, εξαιτίας του COVID-19, έδωσε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη πάνω σε ένα φορτηγό, διασχίζοντας...

    Συνέχεια